Строителство на къща

Основа за къща

изграждане на къша избери onassisbg.com

Основата е най-важният етап в изграждането на къща: ако основата е положена с нарушения, експлоатацията на сградата става опасна. Няма гаранция, че стените няма да се напукат с течение на времето.

Подготовката за строителство започва на етапа на закупуване на обект. Важно е да се вземе предвид както релефа на територията, от която ще зависи обемът на бъдещите земни работи, така и вида на почвата, нейната подвижност и височината на подземните води. За да направите това, се извършва геоложко изследване, което помага да се идентифицират слабостите на почвата и да се избере оптималният тип основа за къщата. Не си струва да спестявате от неговото изпълнение, единственото нещо, което може да се определи независимо, е да се провери нивото на подземните води. За да направите това, е необходимо да изкопаете на различни места участък от кладенец с дълбочина 80 см и да изчакате няколко часа: ако дъното на ямите остане сухо, не е нужно да се притеснявате, че влагата ще унищожи базата.

Видове основи

След определяне на вида на почвата се избира видът на основата – конструкциите не са универсални и могат да се срутят при неблагоприятни условия. Друг фактор, който трябва да се вземе предвид, е очакваното натоварване (броят на етажите на сградата, материалите, използвани за строителството). В зависимост от тези параметри се използва един от четирите типа основи.

  1. Колов фундамент. Използва се върху почви с ниска носеща способност на горния слой, когато не е препоръчително да се навлиза дълбоко до по-плътен слой и да се монтира монолитна основа върху него. Стоманобетонни или метални винтови пилоти лежат върху дълбока почва, отгоре за здравина те са свързани с лентов лъч (решетка). Също така, пилотна основа се използва върху пясъчни почви или при високо ниво на подпочвени води, но само за едноетажни сгради, изработени от леки материали.
  2. Основа на колоната. Представлява стълбове от стоманобетон, изляти в ями в земята. Носещите елементи са разположени в ъглите на сградата и по нейната ширина на разстояние 1,5–2 m един от друг. Най-ефективното решение при изграждане на основи върху леки, некаменисти почви, при използване на ленти – и върху хоризонтално движещи се почви. Освен това е най-евтиният сред всички видове конструкции – с дълбоко залягане е 3-5 пъти по-евтин от лентовия. Такава основа обаче е подходяща само за леки дървени или рамкови къщи.
  3. Лентова основа под къщата. Представлява монолитна конструкция, която минава по периметъра на сградата и под носещите вътрешни стени. Основата е здрава, поради което се използва за изграждане както на едно-, така и на двуетажни къщи. Основната лента се заравя на различна дълбочина в зависимост от вида на почвата. Плитка конструкция (50–150 см от повърхността) се монтира върху песъчливи и глинести почви, хомогенни и непровиснали. На надигнати почви основата е изолирана – това „гаси“ силите на издигане на замръзване и не повдига основата за къщата нагоре. Вдлъбнатите конструкции са по-гъвкави – те са вдлъбнати под нивото на замръзване на почвата, което гарантира стабилност в почти всички видове обекти.
  4. Основа на плочата. Най-издръжливият и следователно универсален тип фундамент, подходящ за двуетажни и триетажни къщи, изработени от тухли, блокове, дървен материал и други материали – натоварването се разпределя равномерно върху голяма площ, без да води до деформация на основата. Полага се върху издигане, слягане, слаби почви, тъй като монолитна плоча, твърдо подсилена в цялата конструкция, може да издържи на всякакви вибрации на почвата.

Устройство за основа

След като определите вида на почвата и изберете оптималния тип основа, можете да започнете работа. На първия етап територията е маркирана за фундаментната яма – нейният размер трябва да бъде малко по-голям от площта на къщата, за да се създаде достатъчно широка и стабилна пясъчна и чакълена възглавница (ако е необходимо, стените са подсилени с щитове или пилоти, които по-късно могат да бъдат демонтирани). След това необходимият обем почва се изважда, като правило, под нивото на замръзване на почвата, но във всеки случай не по-малко от дебелината на плодородния слой.

уплътняване на почвата

Следващата стъпка, която не бива да се пренебрегва, е уплътняването на почвата с помощта на вибрационни инструменти или ръчни валяци. Методът на набиване също определя вида на почвата:

  • песъчливите почви се уплътняват с помощта на вибрационно оборудване, което действа върху всички слоеве, от повърхността и вътре в конструкцията. За да натиснете всички слоеве, ямата се навлажнява обилно с вода;
  • торфените почви се уплътняват най-добре с помощта на вакуумния процес, който е сложен и продължителен, но превръща основата в вид глина;
  • натриевите почви често се притискат, просто чрез наводняване с вода и осигуряване на добър дренаж – почвата се измества под собственото си тегло, а течността измества въздушните маси от нея.

След уплътняване на почвата се създава възглавница за основата, широка с 10–20 см повече от самата основа. След това върху него се монтира кофражът и се излива по-голямата част от бетонната смес.

За да спестят пари или с недостатъчен опит, мнозина, когато сами изливат основата под къщата, пропускат някои стъпки, избират по-евтини марки бетон или правят основа, чиято носеща способност не съответства на теглото на сградата. За съжаление, последствията в такива случаи няма да закъснеят, така че е по-добре да се доверите на професионалисти за извършване на най-важния етап от изграждането на къща. Строителство на нов дом от Onassisbg.com. Emal:onassis.ltd@abv.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *