Uncategorized

Как да направите хидроизолация в банята?

хидроизолация на банята

Хидроизолацията включва защита на стените и подовите повърхности от преминаването на вода. Това решение намалява вероятността от различни гъбични инфекции, бактерии и мухъл, а също така елиминира риска от наводнения. Предотвратяването на проникването на влага в околната среда не изисква обсъждане, тъй като такава мярка е необходима във влажна стая: кондензатът в крайна сметка прониква в структурата на всеки довършителен материал (дори като керамични плочки или порцеланови каменинови изделия). Освен всичко друго, хидроизолационните действия избягват проблеми със съседите, предотвратявайки риска от наводнение на жителите на долните етажи.

Етапи на хидроизолация
Преди да продължите с процеса на обработка на банята, за да я хидроизолирате, е необходимо да предвидите такива неразделни аспекти като покритие и залепване. По-специално, трябва да вземете решение за избора на подходящи материали.

Хидроизолационен битум

Покривни материали
Суровините за покритие, като правило, се представят в пастообразни и течни версии. Смесите се нанасят върху повърхността с помощта на валяк или специална шпатула, в зависимост от степента на агрегиране. За максимален ефект е необходимо допълнително време за съхнене. Основните предимства на този метод на обработка са възможността за нанасяне върху неравни повърхности и сравнително прост процес на нанасяне. Основният недостатък обаче беше необходимостта от допълнителна пълнежна замазка за удължаване на експлоатационния живот и запазване на експлоатационните свойства.

На съвременния пазар са представени следните видове покривни смеси:

Битум.
Специални лакове.
Битумен мастик с добавка на каучук или полимери.
Циментово-полимерни мастики с добавки под формата на акрил, силикон и други материали, които повишават якостта.
Ако възнамерявате да не прибягвате до професионалната помощ на майстори. Трябва да се обърне внимание на използването на хидроизолационни материали. Струва си да се отбележи, че няма универсална инсталация, така че трябва да започнете от инструкциите на опаковката. По правило течните смеси се нанасят с валяк или четка, докато пастообразните дисперсии включват използването на маламашка или шпатула.

Когато изпълнявате задачата сами, трябва особено внимателно да обработите шевовете. Основната препоръка е да започнете хидроизолационните работи далеч от ъгловите фуги. От своя страна е особено важно да се обърне внимание на тръбите и пространството, където се намират водопроводните инсталации (вани, тоалетни, бидета, мивки и др.), тъй като именно тук вероятността от наводнение е висока. Също така трябва леко да се „изкачите“ на стената (с 20-30 см), дори когато обработвате само подови повърхности.

Материали за залепване
Материалът за залепване е по същество обичайният битум, който е подсилен със стъклена вата или полиестер. Цената на такава хидроизолация се определя от използването на материали с различно качество, например добавяне на полимери, акрил и други варианти. Методът за нанасяне на елементи върху повърхността е разделен на самозалепващи се и направлявани. Първите се закрепват по аналогия със стикер, осигуряващ премахване на защитния слой. Последните предполагат посока с помощта на газова горелка.

Основното предимство на този материал е несравнимата наличност: няколко ролки хидроизолация за залепване ще струват много по-малко от същия битум. Също така, предпочитанието при избора на този конкретен метод на обработка беше скоростта на полагане и изравняването на необходимостта да се изчака, докато слоят изсъхне.

Основният недостатък на материалите за залепване е необходимостта от идеално равна повърхност, както и необходимата скрупулност и притежаването на специални умения. Най-малкото погрешно изчисление може да бъде фатално и да анулира целия напредък на строителните работи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *