Строителство на къща

Как да изберем правилното подово отопление през 2023г.?

поставяне подово отопление | onassisbg.com

На пръв поглед системите за подово отопление имат изключително положителни качества. Те могат да действат като допълнително и основно отопление, затоплянето на помещението с тях е равномерно, въздухът не е сух, а циркулацията на прах е намалена, което ще бъде оценено от страдащите от алергии. И просто е хубаво да ходите боси на такава основа! Но, както често се случва, всичко това е вярно в един случай: ако изборът на топъл под е правилен и инсталирането му е компетентно.

На какво трябва да обърнете внимание? Какво представляват подовото отопление?

Невъзможно е да се каже недвусмислено кой топъл под да изберете – всеки тип има своите предимства и недостатъци. Те зависят от вида на нагревателния елемент, поради което всички системи са разделени на две големи категории:

Течни топлоизолирани подове. Най-често се наричат ​​водни, защото използват вода, но това не е единственият вариант – има системи, пълни с антифриз. Както и да е, същността на работата на този тип подово отопление е същата: вътре в замазката са монтирани тръби, през които се подава гореща течност. Системата е икономична, надеждна и издържа до 50 години. Но трябва да запомните: почти невъзможно е да се оборудва такъв под в апартаменти – свързването към топла вода и централно отопление е най-малкото проблематично, а максимумът е забранен. Поради това обхватът на използване на такива модели е ограничен до частни къщи и апартаменти с автономно отопление.

Електрически топъл под. В дискусии за това как да изберем топъл под, в повечето ситуации се имат предвид модели с електрически нагревателни елементи. Разнообразието от такива системи е голямо: те могат да бъдат направени на базата на кабели, рогозки или инфрачервени филми – и всеки тип има свои собствени характеристики. Въпреки че имат общи черти.

Първо, електрическото подово отопление може да се монтира почти навсякъде.

Второ, системата елиминира риска от течове.

Трето, температурата на нагряване се контролира много по-лесно и процесът на нагряване в близост до пода протича многократно по-бързо (въпреки че такава основа също се охлажда по-бързо от „водна основа“).

Кое е по-добро: кабел, електрическа подложка или инфрачервено подово отопление?

При избора на топъл под от електрически тип е неизбежен въпросът кой тип отопление е най-подходящ за определени условия. Затова си струва да говорим за всяка система поотделно:

Кабел. Това е изолиран кабел, който се нагрява при подаване на електричество и се вписва в замазка. Такава система е едно- и двуядрена. Последният е малко по-скъп, но неговото електромагнитно излъчване е с порядък по-ниско (но и в двата случая е в рамките на ниво, безопасно за хората), и най-важното е, че инсталирането е по-лесно. В крайна сметка кабел с едножилен апарат трябва да бъде свързан към изхода в двата края, двужилен кабел може да „завърши“, където ви е удобно. Въпреки че кабелната система все още изисква много старателно изчисление при полагане.

Електрическа мат. По същество това е същият кабел, но вграден в гъвкава мрежа от фибростъкло, което го прави готов за инсталиране. Следователно не е необходимо да се обмисля схемата за полагане на кабела, неговите завои и да се извършват сложни изчисления на топлопреминаването на готовата система. Освен това може да се постави в тънка замазка, тъй като можете да изберете топъл под от този тип с по-малка кабелна секция. Понякога дори се казва, че тази система може да се постави в слой лепило под подови плочки (например на балкон), но това не е най-доброто решение. Твърде голям е рискът керамиката да падне с времето.

Инфрачервен филм. Този тип електрически под се счита за най-модерен. Базира се на нагревателни пътеки вътре в двуслоен полимерен лист. Системата е много тънка и се поставя директно под подовата настилка: мокет, ламинат, винил или паркет. Да, и е лесно да го поправите: те премахнаха цокъла, покритието, промениха желаната зона – и те разбиват замазката за достъп до кабела. И филмът е по-икономичен от кабелната система с 10-20%.

Минусa e  един: този под не може да се използва в мокри помещения – електрическата изолация е минимална, не се крие в бетон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *