Uncategorized

Как да изберем правилния ламинат през 2022 г.?

Едва ли ще е преувеличено, ако кажем, че днес най-популярната подова настилка е ламинатът. Което е напълно оправдано! В края на краищата, такива подове са по-достъпни от тези, направени от дърво, като паркетни дъски, но по-издръжливи и по-привлекателни от линолеума. Вярно, тази универсалност не трябва да ви подвежда. За да изберете правилния ламинат, трябва да обърнете внимание на всички детайли и да вземете предвид много фактори: от мястото на монтаж до присъствието на деца и домашни любимци в къщата.

Какво е ламинат? Всеки ламинат е многослойна структура, чийто основен елемент е прозрачен ламиниран филм, разположен отгоре (оттук и името на покритието). Изработен е от смола (акрил или меламин) с възможни примеси: като алуминиев диоксид, което увеличава издръжливостта на материала. Зад защитния слой има декоративен, изработен от специална хартия с зададен десен. Това е последвано от основната плоча: обикновено това е HDF, въпреки че има по-достъпни и по-малко издръжливи MDF и фазери. И в самото дъно хартия, картон или пластмаса, които предпазват основата и увеличават нейната твърдост. Под ламината може да се постави субстрат от ПДЧ, полиетилен или корк: за звукопоглъщане и укрепване на настилката. Всичко това ясно обяснява кое е по-добро: ламинат или линолеум – последният е по-малко издръжлив и устойчив на износване.

От какво се прави ламинат? Благодарение на няколко слоя наведнъж, ламинатът се оказва наистина здрав и издръжлив.

Избор на размер на ламинат

В разговор за това как да изберете ламинат, струва си да започнете с неговите размери. В същото време дължината и ширината на панела е по-скоро въпрос на предпочитание при дизайн и разположение на пода. Например, за голяма стая е необходим и по-голям ламинат, а твърде малките „дъски“ изглеждат по-малко изгодни. От гледна точка на практичност най-важното нещо, което трябва да се търси при избора на размер на ламинат е неговата дебелина. Тя варира от 6 до 14 мм.

Ето препоръките: Колкото по-дебел е ламинатът, толкова по-издръжлив е. Въпреки това, няма особен смисъл да се преследват масивни опции – панели от 7-9 мм са достатъчни за условията на живот. А по-дебелите и съответно скъпите ще се оправдаят само в определени ситуации (например в ресторантска зала).

Колкото по-дебел е ламинатът, толкова по-топъл е. Тънките панели не могат да задържат студа, идващ от каменната основа: ходенето бос не е много удобно. Но ако полагате система за подово отопление, по-добре е да изберете тънък ламинат – той преминава по-зле през дебело отопление. Колкото по-дебел е ламинатът, толкова по-тих. Когато ходите по прекалено тънко покритие в обувки с ток, ще бъдете придружени от забележимо тракане – не най-доброто решение за офис или офис. А в апартамента „шумният“ под ще ви напомни за себе си, когато паднат тежки предмети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *