Строителство на къща

Избягване на неравности – шпакловка на стените под тапети

В продължение на няколко века този вид стенни покрития, като тапети, не губи своята популярност. Въпреки широката гама от облицовъчни материали на пазара днес, виниловите тапети, техните нетъкани и хартиени колеги остават най-популярният вариант поради тяхната естетика, практичност и лесен процес на ремонт. Въпреки това, за да увеличите привлекателността и оперативните предимства на довършителните работи, трябва внимателно да подготвите стените за нанасяне на платната. Замазката е най-ефективният и лесен начин за изравняване на повърхности за последваща декорация с тапети.

Защо е необходима замазка

Подравняването на стените е една от най-важните стъпки по време на ремонт на дома. Благодарение на тази мярка както хартиените, така и виниловите и нетъканите тапети ще изглеждат възможно най-естетически приятни, тъй като вероятността от мехурчета и замазки върху платната е сведена до минимум. Замазката ви позволява да сведете до минимум не само големи вдлъбнатини по стените, но и малки пукнатини и пореста повърхност, предотвратявайки отлепването на тапета.

Замазката е смес, която поради своята структура ви позволява да направите стените възможно най-гладки. За разлика от по-зърнестите мазилки, шпакловъчните разтвори не оставят недостатъци, които са особено забележими под тънки хартиени тапети. Освен това лепилото лежи по-равномерно върху шпаклованата повърхност, което позволява да се ускорят ремонтните работи и да се подобри качеството на техния резултат.

Дори ако стените в жилището са облицовани с гипсокартон с цел бързо подравняване, опитни строители препоръчват маскиране на шевовете и вдлъбнатините от фиксиращите винтове с помощта на специална мрежа (серпянка) и шпакловка. Тази техника осигурява най-равните повърхности без капки и неравности. Наред с други неща, пълното покритие на стените от гипсокартон с шпакловъчни разтвори минимизира увреждането на крехкия картонен слой при последващи ремонти.

Процесът на нанасяне на шпакловка се извършва на два етапа:

Нанасяне на стартова смес, която запълва всички дефекти, вдлъбнатини и неравности. Дебелината на такъв слой обикновено е 3-5 mm, но при по-дълбоки ями може да се наложи индикаторът да се увеличи до 10 mm.
Замазката с помощта на покритието ви позволява да направите повърхността възможно най-равномерна и гладка на допир.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *