Строителна фирма

Жилищно строителство и цени

строителство цени | onassisbg.com

Покачването на лихвените нива от 2023 оказаха очаквания натиск върху пазара на имоти. Трудно е да се предскаже как ще се повишат лихвените проценти на ипотечните кредити и как ще повлияят на сектора и най-вече върху цените, но едно е сигурно – балонът изпусна въздух.

Войната в Украйна, усещането за рецесия, по-високите разходи за енергия, инфлацията и нарастването на лихвените нива ще засегнат всеки аспект от сектора на недвижимите имоти.

Пазарът се подготвя за евентуално забавяне на ипотечното кредитиране, което ще повлияе върху сделките. Според експерти в бранша се очаква 2023 г. да бъде по-спокойна в сравнение с миналата 2022 г. и по-сериозно активизиране на пазара да се усети през втората половина на годината.

Всичко, което се случва на нашия пазар е аналогично на всичко, което се случва и с пазара по света. Това се дължи на много фактори. Заради пандемията пазарът се промени много. Тя удари икономиката и попречи на много бизнеси. Най-различни ниши бяха заплашени от фалит. Пазарът на имоти обаче расте в почти всички големи икономики по света. Пандемията е довела до ръст в цените на жилищата. Повишението е наистина мащабно. Това от своя страна създава сериозни тревоги сред икономистите относно финансовата стабилност. Повече за поскъпването на цените и как ние се справяме с него, можете да прочетете в блога ни.

Цените на жилищата продължават да вървят нагоре и през тази година. Очакваният им среден годишен ръст в София е около 10%. Лихвите са рекордно ниски и ипотечното кредитиране нараства с темпове, невиждани от 2008-2009 г. Първото тримесечие на 2023 г. не е много по-различно от третото на 2021 г. Цените растът заедно с интереса. Все повече хора инвестират в недвижимо имущество.

Търсенето ще продължава да бъде стимулирано от нуждата от собствено жилище, така и от желание за вложение в сигурен актив с цел предпазване от инфлация и други рискове, които предстоят, както и от нежеланието на банките да съхраняват депозити с големи наличности и да ги наказват с такси. Повече за инфлацията и как влияе на строителството може да прочетете в блог поста ни.

Прогнозите на специалистите са различни. Някои смятат, че достъпността на жилищата бавно ще се влошава, тъй като, макар и в умерени пропорции, темповете на нарастване на цените на жилищата най-вероятно ще изпреварват темповете на нарастване на доходите.

Последните няколко години лихвите са рекордно ниски, а достъпът до ипотечен кредит много лесен. Това доведе до ръст на купувачите и на интереса. Специалистите смятат, че е много възможно това да се промени тази година. Те смятат, че е много възможно лихвите да се увеличат до средата на годината. Освен това, се предвижда по-труден достъп до кредити, което също би намалило купувачите.

Други смятат, че цените няма да спират да растат, че лихвите ще останат ниски през цялата година и това ще мотивира все повече хора да инвестират в недвижимо имущество. Но всички са на мнението, че българският пазар има нужда от нормализиране и известно балансиране.

Ние от “Онасисс ЕООД” се стараем да запазим равновесието между качество и цени при строителството на жилищни сгради и всички строител ни дейности, които предлага нашата строителна компания. Държим на нашите клиенти и винаги предлагаме най-добро за тях. Нашите проекти винаги са най-високо качество, защото това е от голямо значение за нас. Стремим се цените ни винаги да отговарят на качеството, състоянието на пазара и всички останали фактори, които се взимат под внимание.

Надяваме се да успеем да сбъднем Вашите мечти и да построите своя дом с нас. Изпратете ни вашето запитване и ние ще се свържем с Вас. Тел.: (+359) 87 9 998 759

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *