Строителна фирма

Външно линейно отводняване

купи линейно отводняване

Линейното отводняване има приложение при отводняване на големи площи, когато точковите сифони изискват много бройки и разклонения на канализационните системи.

При този тип отводняване основния критерий при избора е класа на натоварване, в зависимост от това къде ще се монтират отводнителните улеи.

Класовете на натоварване се делят, както следва:

-А15 – пешеходна зона, приложение в пешеходни и градински зони(15kN/m2)

B125 – слабонатоварени зони за преминаване на леки автомобили(гаражи) и физически лица(125kN/m2)

-С250 – превозни средства от типа на бусове, камиони с полуремаркета и превозни средства с по-малко тегло в зони с неинтензивно натоварване, край пътища или плътно до тротоари(250kN/m2)

-D400 – интензивно натоварване за пътища и паркинги(400kN/m2)

-E600 – пътища с тежкотоварен трафик, индустриални и логистични зони(600kN/m2)

-F900 – пътища със специално предназначение, летища и обслужващите ги зони(900kN/m2)

Материалите, от които се произвеждат улеите са най-разнообразни, но основно са композитни(пластмаси), фазербетон и полимербетон. Решткита могат да бъдат от поцинкована и неръждаема стомана, композитни(пластмаси), чугунени и други.

В ниските класове на натоварване до C250 с оглед ниското изискванe за износоустойчивост и издръжливост, и по ниската цена се използват композитни материали за производството на улеи и решетки за тях.

За производството на канали във високите класове на натоварване от D400 нагоре се използват бетон, фазербетон(бетон примесен със стъклофазерни нишки), полимербетон и др. С оглед на висока устойчивост при интензивно натоварване ръбовете на улеите, в които лягат решетките се изготвят от стомана(поцинкована или неръждаема, в зависимост от изискванията) или чугун. Материлът, от който се произвеждат решетките е основно чугун и в някой случаи стомана.

Отводняването и заустването към канализационните тръби при тези системи е долно или в края на улея. При долното отводняване е необходимо да се предвиди улей с изготвен отвор и интегрирано гумено уплътнение, а при отводняване в края(странично) в повечето случаи се ползват допълнителни аксесоари – челни плочи с маншетно гумено уплътнение или с фабрично импрегниран щуцер в тях.

При избор на линейно отводняване е важно да се избере правилния клас на натоварване спрямо зоната, в която ще се монтират улеите, за да се разчита на дълго и безпроблемно използване на инсталацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *