Строителна фирма

Водопроводна и канализационна система

Водопроводна и канализационна система

Водопроводната и канализационната система са две от най-важните системи в една сграда. Те осигуряват достъп до чиста вода и отвеждане на отпадните води.

Водопроводната система е отговорна за доставянето на чиста вода до всички точки в сградата, където тя се нуждае. Тя се състои от тръби, които пренасят водата от водоизточника до потребителите.

Канализационната система е отговорна за отвеждане на отпадните води от сградата до пречиствателна станция. Тя се състои от тръби, които пренасят отпадните води от потребителите до канализационната мрежа.

Съвременните водопроводни инсталации използват най-новите технологии и материали, за да осигурят надеждна и ефективна работа. Те са проектирани да бъдат енергоспестяващи и да намалят разходите за поддръжка.

Съвременни водопроводни инсталации

 Водопроводът е инсталацията, която доставя жизненоважната за всички организми вода до сградата, като в повечето случаи същата е годна за задоволяване на питейните нужди на човека и съжителстващите му живи същества. Съвременните инсталации се изграждат основно от композитни(различен вид пластмаси) материали, смесени – композит с метали и метални материали. Широко разспространени в България и не само водопроводи и елементи изработени от полиетилен(PE) и полипропилен(PPR).

Водопроводи изработени от полиетилен(PE)

Водопроводи изградени от полиетилен се използват основно за външни захранващи и водопреносни магистрални трасета, като използвания материл за изработка на тръбите е Полиетилен Висока Плътност(HDPE). Предимствата на тези тръби са – относителни ниска цена(в сравнение с останалите композитни материали), ниско тегло, гъвкавост, здравина и други. Димаетърът на произвежданите тръби достига до ф630мм и нагоре. Основните фитинги, които се използват за изграждане на трасета с PEHD тръби са електрозаваряеми и такива за челна заварка за големите диаметри(от ф110 нагоре) и високо налягане(≥PN10), докато при тръби с диаметър под ф110мм се използват т.н. бързи връзки. За изграждане на инсталации с фитинги за челна заварка и за ел. Заварка са необходими скъпоструващи, а понякога и доста тежки и обемни машини за челна или електро заварка. Докато при монтажа на водопроводни инсталации с бързи връзки инвестицията за инструменти е в пъти по-ниска, а при размери от ф32 надолу, може да се изпълни и с затягане на ръка. Този тип тръби се изполва за пренос на студена вода до 40°C, поради което не са подходящи за изграждане на вътресградни инсталации, където се появява и нуждата от пренос на топла вода, както за битови така и за отоплителни нужди.

Водопроводи изработени от полиетилен(PPR)

При нужда за изграждане на инсталации с компактни размери и за пренос на вода с температура над 40°C се използват масово тръби и фитинги от PPR. Предимството на тази система е теглото, високата издръжливост и дълъг живот(повечето производители дават срок на годност доста над 50 год. при експлоатация в определени температурни граници и разумно налягане), също така използваните фитинги са с доста по-малки размери в сравнение с тези при системите от PEHD(позовлява вграждане в стени и подове). Инструментите използвани са изработка на водопроводни системи от PPR са с достъпни цени, а правилното изпълнение води до сигурна и ефективна Водопроводна инсталация. Един от основните недостатъци при използване на PPR тръби и фитинги е линейното разширение на материла при високи температури на флуида(основно вода), този недостатък е намален при т.н. стабилизирани тръби. Стабилизираните PPR тръби са такива с допълнителен слой(обикновено между два слоя PPR) материла, който значително намаля линейното разширение на тръбите при високи температури, а именно – Карбонов слой, Стъклофибърен слой, слой от Алуминий и други.

Вътрешносградни инсталации Pex тръби

Друг вид тръби за вътрешносградни инсталации са така наречените Pex/Al/Pex тръбите. При този тип тръби е препоръчително използването на прес фитнги за изграждане на битови и отоплителни инсталации. Основното предимство на тази ситема е бързата изработка, без нужда за нагряваме на тръбата и компонентите за нея, другото е възможността тръбата да бъде доставена на рула/кангали с дължини до 500м(при някои производители и повече). Но все пак трябва да се има в предвид, че инструмента необходим за този тип прес инсталции е в пъти по-скъп(окомплектацията може да подмине 3000,00лв) от този за PPR инсталациите. Друг недостатък е, че с един тип пресчелюст рядко могат да се работят фитинги на различните производители.

Водопроводни инсталации  – медни и от неръждаема стомана

В някои страни се използват за водпроводни и отоплителни инсталации и метални тръби – медни и от неръждаема стомана. Този тип инсталации се изграждат основно с прес фитинги и необходимите за тях инструменти. Основния недостатък(а може би и единствен) е високата цена на този тип системи.

Съвременните водопроводни инсталации се състоят от тръби, фитинги, клапани и други компоненти, които са проектирани да осигурят ефективно и надеждно течение на вода в домовете и офисите.

Тръбите за водопроводни инсталации могат да бъдат изработени от различни материали, като например PVC, PEX, мед, стомана или полипропилен. В зависимост от избрания материал, тръбите могат да бъдат гъвкави или твърди, с различен диаметър и дебелина на стената.

Тръбната изолация водопроводни инсталации

Не на последно място за за правилното и ефективно функциониране на изгреадениет водопровдни инсталации и необходимо същите да бъдат излирани с подходяща тръбна изолация. Основното предназначение на същата е да бъде избегната появата на конденз в тръби вкопани в стените и топлинни загуби в отоплителни инсталации. Тръбната изолация трябва да бъде внимателно и правилно избрана спрямо предназначението й.

Kанализационни системи

Другата част от ВИК инсталациите е изграждане на канализационни системи за отвеждане на използваната в сградите вода. Основно канализационните тръби са изработени от PVC(поливинил хлорид) и PE(полиетилен).

Канализационните тръби изработени от PE(полиетилен)

Гофрираните тръби от PE се използват основно за външни трасета с големи диаметри, достигайки до ф1200мм, а в отделни случаи и по-големи. Тръбите изработени от PE са с външен гофриран слой и вътрешен гладък. Предимството на тези тръби е гъвкавост, ниска цена, висока устойчивост на външно натоварване и други. Поради това, че при тази система уплътняването между тръбите и свързващите и разклоняващи фитинги се осъществява с гумени уплътнения ги прави неподходящи са вътрешносградни инсталации.

Канализационните тръби изработени от PVC(поливинил хлорид)

PVC тръби и фитинги са тези, с които основно се изграждат отводнителните инсталации в сгради и помещения. Предимстовото на този тип система е, че материала подлежи на залепване с подходящ тип лепила, при което се получават водоплътни инсталации, които при правилен монтаж не позволяват протичане на системата. Разнообразието от фитинги и размери на PVC системите е незаменим помощник на инсталаторите за изграждане на отводняването на жилищни, обществени, производствени други сгради.

Канализационните системи за отвеждане са част от „ВИК инсталациите“ и имат за цел да отвеждат отпадъчните води от сградите до специални обработващи съоръжения. Тези системи са изградени от тръби, фитинги и други компоненти, които осигуряват безопасното и ефективно отвеждане на отпадъците.

Съвременните водопроводни инсталации са инвестиция, която ще ви осигури надеждна и ефективна система за много години напред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *