Дограма

Алуминиева или PVC дограма

Днес можем да срещнем богато разнообразие на пазара на дограма. Всевъзможните варианти и опции са чудесно нещо, но когато искаме да купим най-доброто за дома или обекта, изборът честно пъти се оказва сложна и отговорна задача. Накратко – истинско предизвикателство!

С цел да намалим фрустрацията от твърде многото възможности днес ви представяме един от най-често срещаните въпроси в нашата работа, а именно:

Каква точно е разликата между алуминиевата и PVC дограма и коя от тях е най-добре да изберем

Опциите на пазара предлагат многостранен избор по отношение на вид, цена и качество. Често пъти решението кой модел или производител да изберем си остава субективно. Въпреки това, най-добрият вариант за потребителя е да бъде въоръжен с базово познание по темата, за да може да направи най-добре информиран избор.

пвц дограма

Най-често срещаните опции на пазара разграничават предлаганата дограма на алуминиева, пластмасова (PVC), дървенa и стоманенa. Пазарният процент на алуминиевата и пластмасова дограма у нас е най-висок, за това нека разгледаме и сравним доколкото това е възможно именно тези два вида.

Какви са предимствата и недостатъците на алуминиевата дограма

Към примуществата на алуминиевата дограма можем да причислим:

✔ Алуминиевата дограма има съвременен дизайн и доказана дълготрайност
✔ Алуминият е устойчив на големи и резки температурни амплитуди
✔ Има лесна поддръжка
✔ По-голяма здравина в сравнение с PVC дограмата
✔ Възможност за по-богат избор на цветове, в сравнение с вариантите от PVC

Някои от добре познатите недостатъци на алуминиевата дограма могат да бъдат:

✘ По-висока цена в сравнение с моделите от PVC
✘ По-голяма топлопроводимост*
✘По-лесна кондензация
✘При определени условия е възможно е да се появят шупли по повърхността на алуминиевата дограма (случва се по-често там, където среда е с висока соленост – напр. в крайморските райони).

Някои производители предлагат топлоизолирани (“с прекъснат термомост”) алуминиеви профили. Класическите нетоплоизолирани “студени” профили пък са често срещан избор в интериорното остъкляване.

Кои са основните предимства и недостатъци на пластмасовата (PVC) дограма

✔ По-добра топлоизолация в сравнение с алуминия
✔ PVC прозорците обичайно имат по-ниска цена
✔ Лесна поддръжка
✔ По-ниско ниво на конденз
✔ Лепени ъгли, което предпазва от влизане на въздух и духане

✘ По-бързо амортизация на материала
✘ Понася по-трудно големи и резки промени в температурите амплитуди
✘ Някои PVC дограми могат да потъмнява или пожълтяват от слънцето, външните и атмосферните условия

Кога да изберем алуминиева и кога PVC дограма?

Изборът на дограма най-често е продиктуван от индивидуални и широко вариращи фактори. Дали везните ще натежат в полза на алуминиевата или на пластмасовата дограма до голяма степен зависи от характера и приложението на сградата, интериора на помещенията, бюджета и много други фактори.

Понякога изборът е чисто естетически.

Ако става дума за изчистен и съвременен интериор и модернистична архитектура металната/алуминиева дограма може да бъде предпочитана. Ако пък търсите уют и топлина – пластмасовата дограма може да бъде по-доброто решение, особено при производители, които предлагат богат избор от цветове и имитиращи повърхности.

Въпреки някои различия, и двата избора ще подобрят значително интериора и екстериора на помещенията, особено ако заменят морално и физически остаряла, амортизирана и неефективна дървена дограма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *